Den Goda Cirkeln har en rik kultur med starka traditioner som binder samman de goda häxfolken. Precis som människorna firar de födelsedagar, bröllop och håller namnfest för nyfödda men ständigt med magin och ljuset i centrum.

Många av våra jordiska seder är främmande för häxorna: de har inte hört talas om jul till exempel. Årets största högtider är Jonnadagen och nyårsafton men de älskar också sina tävlingar, allt från det magiska Vattenmästerskapet till landskamp i fotboll.

Scrolla ner för att läsa mer!

Jonnadagen

Jonnadagen firas i Den Goda Cirkeln den sjätte september varje år för att hylla Jonna Linnasdotter. Jonna var en av de häxor som var med och skapade Den Goda Cirkeln i tidernas begynnelse. Då bestod Cirkeln av fem klot eftersom de inte hade en Serena och inte behövde en eftersom alla häxor var goda och kunde leva av det ljus de själva utstrålade. I det stora Valet som hölls efter skapandet så blev en häxman arg för att inte han blev vald till Kung. Häxan hette Jack och han blev så bitter att ondskan slog rot i honom och han började använda sin magi för att göra ont. Jack skapade en ond armé som flög mot slottet på Kändo, men Jonna Linnasdotter, som blivit utvald till Jättemara, gick upp på en hög klippa för att försvara de goda häxorna. Av kärlek till sitt folk ljungade hon en blixt ur ögonen och fördrev Jack och hans onda armé. De gav sig av och skapade en egen värld, Malmundo, bakom det stora svarta moln som kom att kallas för Jackfälten. Jättemaran Jonna Linnasdotter dog av sitt hjältedåd och hon förvandlades till ett lysande klot – det klot som häxorna idag kallar för Serena.

Parader och firande

Varje klot har sin Jonnadags-parad, men störst är den på Kändo. I paraden går eller flyger magiskt begåvade häxor och visar upp sina färdigheter genom skojigheter. Men det är inte bara roligt och tokigheter, för paraderna brukar sluta med något riktigt häftigt och mörkare. I Ljus som varit dolt kan du läsa om när Lianne upplever Jonnadagen för första gången!

På Jonnadagen klär man sig i vitt eller gult för att hylla Serena och Jonna Linnasdotter. Det är folkfest på gatorna och efter paraderna brukar familjer fortsätta fira hemma tillsammans. Den traditionella maten är buffé, och varje familj har sina favoriter. På receptsidan hittar du några av de maträtter som karaktärer lagar på Jonnadagen. Man ger varandra presenter och framåt kvällen är alla förväntansfulla. Jättemaran kommer nämligen snart göra något magiskt spektakulärt som hon bara gör på Jonnadagens kväll och natt!

Vill ni fira Jonnadagen hemma så finner ni ett fest-kit här. Här finns färdiga mallar till festdekor att skriva ut och pyssla ihop!

Van att gå upp till skolan vaknade Lianne tidigt. Gryningsljuset lyste in genom köksfönstret, förbi de tända ljusstakarna i keramik och in i kristallstjärnan Lillevi hängt i taklampan. Ljuset studsade runt inne i kristallen och skapade mönster över väggarna. Överallt låg mormors vita Jonnadukar och ett ljuvt lugn, som om den vita färgen smittade av sig på atmosfären. Det här blir en bra dag.
Köttet som mamma marinerat över natten stod i ugnen och de hjälptes åt att förbereda pajer, knyten och sallader så att det inte skulle bli lika mycket att göra när de kom hem. Den traditionella menyn på Jonnadagen var buffémat och varje familj hade sina egna traditioner. Mamma som alltid tyckt om matlagning var glad när hon fick plocka fram recept hon inte använt på åratal och stöka runt i köket. Det doftade av örter, vitlök och förväntan.

Ur Ljus som Varit Dolt

Bröllop och namnfest

När två häxor gifter sig så ser traditionerna olika ut beroende på vilket klot de kommer ifrån. Ljuset är i centrum men klotens kulturer får komma fram.

Namnfester hålls när en ny liten häxa föds. Det är en urgammal sed där barnet välkomnas till ljuset som ger liv i närvaro av släkt och vänner.

”På Akvam finns en
vigselsnäcka i varje släkt som plockas fram på bröllopsdagen för att blåsa i de tre väderstrecken för att väcka rätt vindar. Det ger det nya äktenskapet medvind och sammanlänkar dem med gångna och kommande generationer.”
”Det finns fyra väderstreck”, sa Madlinna.
”Men vi blåser inte åt väst”, sa Shomin. ”På Akvam är väst väderstrecket som vetter ut ur Cirkeln. Det välkomnar vi inte. Det vore som att någon på Kändo skulle incantera i ett torn vänd mot det norra fönstret, mot Jackfälten! Det händer liksom inte.”

Hon hade aldrig känt sig vackrare. Till och med de bara fötterna var smyckade med snäckor och guldlänkar. Men bakom den turkosa klänningen, som kostat flera veckors fångst, slog hjärtat oroligt. […] Utanför Shomins flickrum hade släkten anlänt en efter en, däcket fylldes av alla hennes kusiner, kollegor och vänner, medan Madlinna lockade hennes hår, Jensine klädde hennes fötter […] Och nu var de framme i Sydskär. Hennes föräldrars båt hade anlagt vid Tinget och det skulle snart vara dags […] Mässingsklockor skulle ringa ut deras kärlek över haven. […] Utanför blåste Grete den första tonen i den stora havssnäckan och Jon tog ett fast tag om hennes arm. När den andra tonen blandades i havsvinden öppnade Jensine dörren.

Ur Allt som vi Lovat

Vattenmästerskapet

Det första Vattenmästerskapet hölls för snart fyrahundra år sedan och började som en tävling för armén i fredstider. Tävlingen liknar jordens Olympiaden och består av olika grenar. Numera är Vattenmästerskapet en av höjdpunkterna på året för Den Goda Cirkeln och många är med och tävlar om en chans att få delta i de olika grenarna.

Vattenspelet är den gren som gett Vattenmästerskapet sitt namn. Grenen går ut på att ett lag ska finna saker som är dolda på botten av ett vattendrag. Laget består av en sökare, som är i vattnet, och en vägledare som står på land. Vägledaren söker igenom botten med gult sken och telepaterar sedan till sökaren som inte själv kan använda gult sken eftersom den är under vatten. Det lag som först hittar sina objekt vinner.

I Telumkastningen tävlar unga soldater i att jonglera så många Telum som möjligt på en sträcka på hundra meter. Den tävlande som kan hålla ut längst och ha flest lysande eldklot i gång vinner.

De häxor som tävlar i svärdsfäktningen är de som är allra skickligast med svärd. Iklädda hjälm och ringbrynja fäktas två motståndare i en duell med tävlingssvärd. Den som fått in flest träffar under duellen vinner.

Under Maratonet gäller det för tjugo ryttare att flyga hela Den Goda Cirkeln runt. De lämnar Kändo tidigt på morgonen och mellanlandar sedan på alla klot, utom Serena. Den som först landar sin klacklack på Kändo igen vinner.

Läsaren Tyra med sin medalj,
från boksläpp och bal 2020

Den mest prestigefyllda grenen heter Mästarnas Spel. Spelet utspelar sig på en gräsplan täckt med träpålar och lagens spelare sitter i stolar längs planens två långsidor. Med hjälp av tankekraft ska sedan spelarna skjuta i mål, först en boll, men ju längre matchen pågår desto fler bollar läggs till i spelet. Mästarnas Spel handlar om sinnets styrka och är minst lika ansträngande för de som spelar som det är underhållande för de som tittar på.

Vattenmästerskapet avslutas med en stor prisutdelning där vinnarna får medaljer av Jättemaran.

Baler

I Berättelsen om Lianne kan man läsa om flera baler. Militärskolan Castella har sina baler och Vattenmästerskapet har sina. Balerna är ett tillfälle för de magiskt begåvade att träffas och fira. Kändo Slott har flera vackra balsalar och ofta skapar Jättemaran magiska fyrverkerier som lyser upp kvällen. På baler klär sig häxor i tjusiga kläder och man ser ofta mycket burr på kvinnornas balklänningar. Burr är ett sorts spetsverk eller broderi som förr i tiden var en symbol för hur mycket magisk kraft man hade, men som numera bara är en populär modedetalj.


Hanna valde att göra seriens sista boksläpp (2020) till en bal, för att tillsammans med alla Lianneläsare riktigt fira i Den Goda Cirkeln-stil.