Hanna Höglund är författaren bakom fantasyserien Berättelsen om Lianne, en omtalad och älskad serie för alla lässugna från bokslukaråldern och uppåt.

Till vardags arbetar Hanna entusiastiskt som lärare i svenska och SO på högstadiet. Hanna brinner för sitt författarskap och menar på att en av litteraturens funktioner är att från en säker plats öva på att möta det som är mörkt i det verkliga livet.

Läs mer om Hanna här och hitta svaren på de oftast ställda frågorna här!

“Jag fyller trettiotre år i sommar och småskolan var längesen, men den innersta kärnan inuti mig är sig lik. Jag älskar berättelser. Jag har byggt mitt liv kring dem.

Varje sorg i mitt liv har följts åt av sin egen berättelse, en jag skrivit eller läst. I fjärran världar har jag kurat medan fiktiva hjältar förvandlats till vänner att hålla i hand. Deras segrar sjunger i mig. Deras skämt är mitt skratt.

Livet har skiftat – jag har gått från barn till mamma åt tre egna små, från småskoleelev till lärare själv – men tröstens budskap har förblivit detsamma: i berättelsernas sällskap behöver jag aldrig vara ensam.

Många äventyr har tagit form under mina fingrar, men Liannes berättelse i Ljus som varit dolt har sprungit ur en alldeles egen plats i mig. Dess värld har varit mitt gömsle i över tjugo år – från skolgården till lärarrummet – och fastän jag skrivit böcker för vuxna är jag stolt över att debutera som författare för barn.

Barn behöver sagor. Barn behöver hjältar. Barn behöver läsa om vanliga barn med stort mod. Barn som står upp för varandra, som misslyckas, tvivlar och vågar på nytt, som älskar och lider lika intensivt som vuxna. Barn behöver möta faror och död på trygga avstånd för att orka möta dem i verkliga livet och de behöver ord att uttrycka vad de känner. Ord som de bara kan möta i litteraturen.

Jag har alltid älskat ord, älskat språk och dess brokiga historia, dess mångfald och nyanser. Som lärare i svenska vill jag inget hellre än att mina elever ska upptäcka böcker. De får läsa vadhelst de vill, bara de känner något, lär sig något, får med sig något. Som lärare vet jag hur viktig läsförmågan är för en framgångsrik skolgång i alla ämnen och inte bara i mitt.

Som författare önskar jag att barn ska trivas i den magiska värld jag skapat, att den kan få vara en fristad för någon som den har varit för mig. Som författare önskar jag beröra den som längtar efter att förloras i sagor för en stund.

Barnet i mig förundras över vad barndomens lekar lett fram till samtidigt som jag är tacksam för de många år som gått sen jag först satte mig att skriva ner Liannes berättelse, för vi har båda vuxit sen dess. Men nu är vi redo att möta världen.”

Hanna Höglund, 2014